Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΥΓΕΙΑ - ΤΟ… ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗΣ ΠΤΕΡΝΑΣ

Ο ειδικός συνεργάτης του DailyGoal.gr, ορθοπεδικός, δρ Αντώνης Αγγουλές γράφει για την τενοντίτιδα του αχιλλείου που ταλαιπωρεί τους ποδοσφαιριστές.

Η τενοντίτιδα του αχιλλείου είναι συχνή αιτία πόνου στην περιοχή της πτέρνας στους αθλητές και ιδιαίτερα στους ποδοσφαιριστές.
Ο αχίλλειος τένοντας συνδέει τους μυς της γάμπας με την πτέρνα. Είναι ο πιο παχύς τένοντας του σώματος, ο οποίος δέχεται ιδιαίτερα μεγάλες φορτίσεις σε αθλητικές δραστηριότητες όπως το τρέξιμο και τα άλματα.
Η παθολογία του τένοντα οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή υπερβολικών φορτίων τα οποία δεν μπορεί να αντέξει ο τένοντας στη φλεγμονή του ελύτρου του και περισσότερο σε μια εκφυλιστική διαδικασία που ακολουθεί τους επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς.
Η περιοχή αυτή της εκφύλισης είναι πιο συχνά 2-4 εκατοστά από την κατάφυση του τένοντα στην πτέρνα, όπου και η αιμάτωση είναι πιο πτωχή, αλλά τενοντοπάθεια του αχιλλείου ορισμένες φορές εμφανίζεται και στο σημείο κατάφυσης του στην πτέρνα.
Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η ιπποποδία, οι σφικτοί μύες της γαστροκνημίας, το αυξημένο βάρος και η έξω αστάθεια της ποδοκνημικής.
Η διάγνωση βασίζεται κυρίως στα κλινικά σημεία και συμπτώματα όπως η τοπική ευαισθησία και το οίδημα, η πάχυνση του τένοντα στην ψηλάφιση, η δυσχέρεια στο τρέξιμο ή και τη βάδιση. Το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία επιβεβαιώνουν τη διάγνωση.
Η θεραπεία είναι κυρίως συντηρητική και περιλαμβάνει την εφαρμογή πάγου, αντιφλεγμονώδη αγωγή για λίγες μέρες και φυσικά τον περιορισμό της δραστηριότητας. Οι διατάσεις και οι ασκήσεις των μυών της γαστροκνημίας συστήνονται επίσης όπως και οι κρουστικοί υπέρηχοι.
Τα υποδήματα με μαλακή πτέρνα και η εφαρμογή ενός ανυψωτικού πέλματος πτέρνας μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικά.
Σε περιπτώσεις που η συντηρητική αγωγή δεν έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα συστήνεται η χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης, η οποία ως επιτοπλίστον έχει καλά αποτελέσματα.
Ανάρτηση από www.dailygoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: